Biologische afbreekbaarheid: enkele fabels en feiten op een rij

Soms lijkt het wel een trend om biobased en andere materialen ‘biologisch afbreekbaar’ te noemen. Klinkt toch ook geweldig?..En het verkoopt zo lekker… Aan het eind van zijn leven vergaat een product en is het weer terug bij af. Dat wil zeggen: het wordt afgebroken in zijn natuurlijke omgeving en levert minder afval op. Duiken we echter wat dieper in deze materie, dan wordt duidelijk dat talloze misverstanden, fabels en verwarring de boventoon voeren in de discussie. Hieronder zetten we een aantal zaken voor u op een rijtje.

FABEL 1: Alle biologisch afbreekbare producten zijn gemaakt van biobased materialen
FEIT:
Biologische afbreekbaarheid is een eigenschap van veel biobased producten (producten die gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen), maar er zijn ook heel wat fossiele chemische stoffen en polymeren op de markt die volledig biologisch afbreekbaar zijn. Voorbeelden hiervan zijn de fossiele polymeren olybutyleenadipaat-co-tereftalaat (PBAT) of polycaprolacton (PCL), die ook volledig worden afgebroken.

Niet alle biologisch afbreekbare producten worden gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Omgekeerd zijn ook niet alle biobased producten biologisch afbreekbaar.
FABEL 2: Alle biobased producten zijn biologisch afbreekbaar
FEIT:
Ook al is biologische afbreekbaarheid een eigenschap van veel biobased producten, toch zijn veel van deze producten onverslijtbaar (dat wil zeggen dat zij in geen enkel geval biologisch worden afgebroken). Hiervan is sprake bij biobased varianten van traditionele fossiele kunststoffen (zoals biobased polyethyleen (BioPE) of polyethyleen-tereftalaat (BioPET)).

Deze biobased materialen zijn chemisch identiek aan de fossiele en ze hebben dan ook dezelfde eigenschappen. Ze worden ook wel drop-in oplossingen genoemd. Er zijn echter ook nieuwe biobased polymeren die onverslijtbaar zijn, zoals het biobased polyethyleen furanoaat (PEF), dat naar verwachting medio 2018 op de markt komt. PEF is hoofdzakelijk bedoeld voor de productie van flessen en zou betere barrièrefuncties hebben dan PET, dat gewoonlijk wordt gebruikt om flessen van te maken.

Biologische afbraak is een chemisch proces, desintegratie is een fysisch proces. Beide moeten tegelijkertijd plaatsvinden om een product volledig te laten afbreken.
FABEL 3: Als een product biologisch afbreekbaar is, kan ik het in het milieu gooien en verdwijnt het als sneeuw voor de zon
FEIT:
Nu wordt het wat ingewikkelder. Ten eerste is afval in het milieu gooien nooit een goed idee. Ten tweede is biologische afbreekbaarheid een brede term die niet automatisch betekent dat een product in een willekeurige omgeving wordt afgebroken. Afbraak is afhankelijk van factoren als temperatuur, tijd en de aanwezigheid van bacteriën en schimmels in een bepaalde omgeving. Hieronder volgt een lijst van de meest gebruikte en misbruikte termen en een afbeelding die een overzicht geeft van de verschillende omgevingen die bepalend zijn voor de biologische afbreekbaarheid van verschillende polymeren.

In de meeste gevallen betekent biologische afbreekbaarheid dat deze producten uitsluitend worden afgebroken onder bepaalde omstandigheden en niet in een open omgeving. Bovendien wordt de biologische afbreekbaarheid van het eindproduct niet alleen bepaald door de eigenschappen van een polymeer, maar ook door onder meer additieven of organische vulstoffen die eraan worden toegevoegd om er eindproducten voor consumenten van te kunnen maken. Het ligt dus nogal ingewikkeld.

Biologische afbraak is niet altijd biologische afbraak – het gaat om de details. Tijd is een belangrijke factor, maar ook de temperatuur en de aanwezigheid van micro-organismen in een bepaalde omgeving.
FABEL 4: Biologische afbreekbaarheid is een snelle oplossing
FEIT:
Biologische afbraak kost nogal wat tijd. Hoe lang dit proces duurt is heel erg afhankelijk van de omgeving. Bij industriële compostering (zie hieronder) moeten materialen binnen zes maanden biologisch afbreken, maar in open omgevingen duurt dat langer, soms wel minimaal een jaar of zelfs meerdere jaren. En na honderden jaren beginnen zelfs ‘onverslijtbare’ voorwerpen af te breken..

Thuiscompostering en industriële compostering zijn niet hetzelfde. Dankzij hogere temperaturen en gecontroleerde omstandigheden worden kunststoffen bij industriële compostering veel sneller afgebroken.

Call Now ButtonBel nu!
Scroll naar top
×