Een artikel op thoracic.org (de website van de American Thoracic Society) stelt dat schoonmaakwerkzaamheden mogelijk schadelijke effecten op de luchtwegen met zich mee kunnen brengen.
Ook andere bronnen laten zich uit over deze kwestie. Max Vandaag geeft tips over het veilig gebruiken van schoonmaakmiddelen. ‘Veel allesreinigers en badkamerreinigers bevatten chemische stoffen die niet gezond zijn voor mens, dier en milieu. Sommige stoffen zijn kankerverwekkend en andere kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken. Gebruik de middelen ook nooit beide tegelijk. De verschillende oplosmiddelen die erin gebruikt worden, kunnen het effect nog verergeren.
Bij een sanitair dat regelmatig wordt schoongehouden hebben kalk, vuil en bacteriën minder kans zich te hechten en hoeft er dus niet te worden gegrepen naar heftige middelen. Gebruik schoonmaakazijn in plaats van een speciale sanitairreiniger of chloor voor de wc. Kies als het even kan voor ecologische middelen, die tegenwoordig bij elke supermarkt te koop zijn. Middelen met een milieukeurmerk zijn namelijk minder belastend.
Toiletblokjes
Toiletblokjes zijn tegenwoordig minder schadelijk dan voorheen, maar om te reinigen eigenlijk niet echt nodig. De reinigende werking is namelijk niet zo groot, het is vooral de frisse geur die een gevoel van hygiëne oproept. Gebruik schoonmaakblokjes niet tegelijk met chloor. In de blokjes zitten namelijk zure stoffen, die met chloor reageren en waarbij bijtend chloorgas kan ontstaan.’
Milieu Centraal benadrukt dat desinfecteren eigenlijk alleen nodig is als er iemand in huis een besmettelijke ziekte heeft, zoals we nu zien bij corona. ‘In andere gevallen doet het meer kwaad dan goed. Dergelijke middelen doden namelijk niet alleen schadelijke bacterien, maar ook nuttige. Daarnaast vergroot het risico op resistentie van de schadelijke bacteriën. Bij veelvuldig gebruik kunnen zich bovendien allergieën ontwikkelen.’
Luchtverfrissers
Roomed.nl trapt een open deur in en zegt dat iedereen van frisse lucht houdt. ‘Toch gebruiken we daar vaak genoeg een luchtverfrisser voor, terwijl die de lucht allesbehalve fris maakt.
Luchtverfrissers zijn namelijk goed voor een vijfde van alle oplosmiddelen die vrijkomen uit schoonmaakproducten. En ja, oplosmiddelen zijn schadelijk voor het milieu. En ze dragen bij aan smogvorming. Oplosmiddelen dragen dus ook bij aan luchtverontreiniging. Dat lekkere luchtje dat vrijkomt, is simpel gezegd een combinatie van parfum en oplosmiddelen. Als je écht van frisse lucht houdt, kun je beter een raampje openzetten. Dat is de enige manier om echt van vieze luchtjes af te komen. Door zomer en winter goed te ventileren blijft je huis fris én gezond.’
Roomed.nl gaat verder: ‘In sommige situaties is het verleidelijk om zware schoonmaakmiddelen te mixen om alles weer schoon en fris te krijgen, maar doe het niet! Reinigingsmiddelen zijn op zichzelf alleen al effectief genoeg. Mixen is eigenlijk altijd een slecht idee. Door schoonmaakmiddelen te mixen kun je irritaties veroorzaken op de huid, maar ook aan de ogen, keel, neus en longen. Het mengen van schoonmaakmiddelen kan zelfs zo giftig zijn dat het je zenuwstelsel, lever en nieren kan beschadigen. Het punt dat Roomed.nl maakt is duidelijk: het mixen van schoonmiddelen is nooit mogelijk.
‘Regelmatig gebruik van sprays is net zo ongezond als het roken van een pakje sigaretten per dag’
De tegengeluiden
Uit het bovenstaande zou je kunnen concluderen dat je beter een raam kunt openzetten of een flesje schoonmaakazijn kunt gebruiken, dan dat je de fles bleekmiddel leeg giet in je toilet. Maar er zijn ook andere geluiden, getuige de onderstaande mening die Tom Hage gaf op Foodlog.nl: ‘De bovenstaande onderzoeken leveren (opnieuw) wankele conclusies.
Een belangrijk probleem is dat de onderzoeken zich beperken tot een groep vrouwen. Specifieker: een groep vrouwen die nooit schoonmaakt. Die groep is erg klein (slechts 197), net als degenen die schoonmaken voor hun beroep (293), vergeleken met de groep thuis schoonmakende vrouwen (2808). Eerstgenoemde groep is echter wel de referentie waar alles mee vergeleken wordt.
Bij de mannen liggen de verhoudingen heel anders: 1512 in de ‘maakt nooit schoon’ groep, 1363 thuis, en 57 als beroep. Misschien is het die veel grotere referentiegroep die tot een ander beeld leidt dan bij de vrouwen.
Ook blijkt tussen de verschillende meetpunten het aantal nooitrokers afgenomen (44%, 41%, en 40%) en het aantal sigarettenpakjaren toegenomen (7.0, 9.9, 11.1). De BMI is ook toegenomen (23.8, 25.4, 26.9) en uiteraard de leeftijd ook (33.8, 42.7, 54.1). Kortom, de algehele gezondheid ging achteruit. Het zijn echter wel deze verschillende meetpunten waaruit conclusies getrokken worden over de afname van longcapaciteit over tijd. Dat is lastig met zo’n kleine referentiegroep bij de vrouwen, en ook nog eens een toename van het aantal rokers en van andere kenmerken van afnemende gezondheid.
Tot slot, een belangrijke vraag is natuurlijk of er samenhangende factoren zijn die ertoe leiden dat die 197 vrouwen (waarmee alles vergeleken wordt) nooit schoonmaakten. Er zijn talloze dingen te bedenken die zowel voor het nooit schoonmaken als voor de kleinere afname in longcapaciteit kunnen hebben gezorgd. Bijvoorbeeld dat zij een fysiek inspannend beroep hadden waardoor ze een ander het schoonmaakwerk thuis lieten doen én door de inspanning hun longen trainden.
Kortom, opgepast met de conclusie. En al helemaal met het onderscheid tussen sprays en andere middelen, want een verschil daartussen zie je niet terug in de resultaten.’
Vermijd te allen tijde de volgende 5 combinaties:
– Twee verschillende afvoerreinigers
– Waterstofperoxide en azijn
– Bleekmiddel en ammoniak
– Bleekmiddel en ontsmettingsalcohol
– Bleekmiddel en schoonmaakazijn